Pannlampa - köpguide

Vad ska man tänka på när man köper en pannlampa? Med mer än 75 pannlampor hos oss på proffslampor från de absolut främsta tillverkarna vet vi att det är svårt att kunna välja pannlampa som passar just dina behov. Vi har därför sammanställt en köpguide över information och tips gällande funktion, ekonomi och hållbarhet samt övrig information som kan vara bra att veta när du ska köpa en ny pannlampa.

Köpguide Pannlampor


På marknaden idag finns en uppsjö med pannlampor i olika prisklasser, men det ligger något i begreppet att man får det man betalar för. Vi är övertygade om att kvalitet lönar sig eftersom det inte är ekonomiskt att behöva köpa en ny pannlampa hela tiden. Utöver att en riktig pannlampa håller längre, fungerar den också bättre och du får ett bättre nytta av den. Att lägga lite mer pengar på en bra pannlampa från början och därmed inte behöva köpa ny hela tiden, det tycker vi är ekonomi och ett vettigt resonemang.

Pannlamporna som du hittar hos oss är pannlampor med kvalitet som håller måttet och vi har ett stort urval av pannlampor i flera olika prisklasser. Vi hjälper dig att hitta rätt pannlampa för dig.

Led lampor är idag en självklarhet – hos oss kan du inte köpa något annat!

Material

De flesta pannlamporna idag tillverkas i flygplansaluminium, exakt vilken legering som används specificeras inte av tillverkarna, men flygplansaluminium används för att det är värmetåligt och starkt. Pannlampor kan också vara tillverkade av polymer (plast) som är korrosionssäker, beständig mot höga temperaturer och starka.

Huvudställningar

Huvudställningen är en mycket viktig del av pannlampan. Den ska inte bara fästa lampan eventuellt batteriet, utan den ska också ha tillräckligt med justeringsmöjligheter så att den passar till ditt huvud eller hjälm.

Huvudställning Pro, för längdåkning, orientering, multisport och tuffare terränglöpning rekommenderas de kraftigare huvudställningen Pro.

Köpguide Pannlampor

Huvudställning standard, för dig som inte har behovet av en huvudställning Pro, men ändå vill att pannlampan ska sitta stadigt och bra.

Köpguide Pannlampor

Pannband, enklare i utformning, oftast bara ett band runt huvudet, men kan också vara försedd med ett band som går rakt över huvudet. Det finns pannband i gummi som är avsedda för att bära utanpå en hjälm.

Köpguide Pannlampor

Batteriet plats

Det finns olika sätt att placera batteriet. Det kan sitta framtill tillsammans med lamphuvudet. Detta är mindre pannlampor med små batterier, eftersom det lätt uppstår en obalans när all tyngd sitter på ett ställe. Batteriet kan sitta i en separat batterihållare placerad bak vid nacken. Det ger en bättre balans på pannlampan eftersom tyngden balanseras bättre. Detta innebär att det måste finnas en kabel mellan batteriet och lamphuvudet, den fästes i huvudställningen. Stora och tunga batterier kan inte bäras på huvudställningen utan placeras i fickan eller i en batterisele. Här går det åt en lång kabel som ska räcka mellan lamphuset och batteriet.

Köpguide Pannlampor

Reflektorn

Reflektorn är en mycket viktig del i en pannlampa, för att spegla ljuset från leden och att förstärka ljuset. Tillverkarna utvecklar reflektorn på olika sätt, men syftet är att göra ljusbilden homogenare och att ljusfördelningen optimeras. 

Linsen

På samma sätt som reflektorn utvecklas linserna olika beroende på tillverkare eftersom linsen är en kombination, tillsammans med reflektorn.

Reglage

Brytaren för av och påslagning är alltid fram på lamphuvudet. Reglage för dimning kan vara placerarad antingen på lampan eller batterihållaren, om den sitter på huvudställning/pannbandet. Det finns även en pannlampa som du kan slå av och på genom att endast vinka med handen framför den.

Fokuseringssystem

En pannlampa med fokus kan ljuset ändras så att du får en bred ljusstråle närma dig eller en smalare ljusstråle som då lyser längre bort. Det finns också pannlampor där du inte kan fokusera ljuset alls.

Det finns olika fokuseringssystem, ett är att man vrider lamphuvudet fram och tillbaka. Det andra sättet är att man skjuter lamphuvudet fram och tillbaka.

Pannlampor som saknar fokuseringssystem klarar oftast en högre klassning mot vatten och damm. Säkerhetsklassade ATEX har inget fokussystem.

Tilt

Pannlampor kan vara försedda med tiltsystem, det innebär att det går att vinkla lamphuvudet så att ljusstrålen inte alltid lyser rakt fram utan styrs nedåt.

Dimmning

En viktig egenskap för pannlampor, som du ska använda på nära håll, är att lampan går att dimma, annars är oftast ljuset för starkt.

Ljusflöde

Lumen är ett mått på ljusflöde och beskriver hur mycket ljus pannlampan totalt avger. Eftersom det är det totala ljuset i alla riktningar som mäts, kan det i vissa fall vara missvisande att helt förlita sig på lumen. Candela är en måttenhet för ljusintensiteten, d.v.s. effekt som avges av en ljuskälla i en viss riktning.

Brinntid

Hur länge kan du använda din pannlampa med en uppsättning batterier eller hur länge de uppladdningsbara batterierna räcker tills det är dags att ladda dom igen. Här finns oftast en förklaring från tillverkaren hur man har mätt de uppgifter som finns.

Räckvidd

Anger i meter hur långt lyser pannlampan.

Batterier

Olika typer av batterier används för att förse pannlampan med ström. Det finns laddningsbara (sekundära) eller engångsbatterier.
Det är viktigt att batteriet ansluts polriktigt till pannlampan. När batteribyte sker i en pannlampa med flera batterier bör du byta samtliga batterier på en gång och helst bara använda nya, alternativt fulladdade, batterier av samma typ, märke och styrka. Om du inte ska använda pannlampan på en tid, ta ur batterierna från pannlampan. Detta för att förhindra läckage, som kan skada såväl batteriet som pannlampan och miljön. Alla batterier har en viss självurladdning, varför de så småningom tar slut, även om de inte är inkopplade till pannlampan. Förbrukade batterier klassas i Sverige som farligt avfall och uttjänade batterier ska därför inte slängas bland hushållssoporna, utan samlas in enligt kommunens bestämmelser.

Alkaliska batterier

IEC

ANSI

Spänning V

Kapacitet

Anmärkning

LR03

AAA

1.5

250 -1200

 

LR6

AA

1.5

1800 - 2600

 

Laddningsbara batterier

Nickelmetallhydridbatteri förkortat NiMH, är en typ av återuppladdningsbart batteri. Konstruktionen hos ett NiMH-batteri liknar ett nickel-kadmium batteri (NiCd). Båda batterierna ser väldigt lika ut och ger en spänning av ungefär 1.2 volt. Ett NiMH-batteri har cirka 50 % längre driftstid än ett motsvarande NiCd-batteri. NiMH-batteri är också mer miljövänligt än NiCd-batteriet. En annan fördel för NiMH är lägre vikt per cell. Nackdelen med NiMH är att den snabbt självurladdas, takten är cirka 10 % första dygnet och sedan ungefär 1,5 % per dygn. Det utgör också en större risk för brand att ladda ett NiMH-batteri än ett NiCd-batteri eftersom temperaturen blir högre vid laddning. Det finns nya typer av NiMH-batterier med 10 % självurladdning per år vilket betyder att kapaciteten kan ligga på 70-85 % beroende på tillverkare och modell.

Nickelkadmium förkortat NiCd är en typ av återuppladdningsbart batteri liknande NiMH. Spänning 1.2 V.

Litiumjonbatteri förkortat Li-Ion. Lijonbatteri är mer skonsam för miljön och ersätter mer och mer nickelmetallhydridbatterierna.

Laddningsstationer

Uppladdningsbara batterier laddas på olika sätt.

Genom att batterierna sitter kvar i pannlampan och sätts i en laddningsstation, eller att en anslutningsladd ansluts till pannlampan (oftast via mini-USB uttag). Det är ett enkelt och snabbt sätt att alltid ha fulladdade batterier.

För vissa ficklampor krävs att du tar ut batterierna och laddar dem i en separat laddningsstation. Fördelen med det systemet är att du kan ha flera uppsättningar batterier för att snabbt byta batterier till fulladdade i pannlampan.

Laddningskällor via eluttaget, via datorn (USB-anslutning) eller via 12 – 24 Volt uttag i bilen eller båten.

Klassningar

Det är inte alltid som klassning anges för pannlampan från tillverkaren, med de viktigaste klassningarna är IP och ATEX.

Vattentålighet

IP (Ingress Protection) Intrångsskyddsklassificeringar specificerar det miljöskydd som kapslingen på pannlampan tillhandahåller. IP-klassificeringen har normalt två tal (IPXX). Det första talet representerar skydd mot fasta föremål eller material (damm), medan det andra talet står för skydd mot vätskor (vatten). Skydd mot inträngande vatten. Inget vatten får tränga in i en sådan mängd eller på ett sådant ställe att tillfredsställande drift påverkas eller säkerheten äventyras av pannlampan.

IPX4 – Skyddad mot vatten som strilar mot pannlampan. Pannlampan klarar normalt regn.
IPX5 – Skyddad mot vatten som sprutas mot pannlampan.
IPX6 - Skyddad mot vatten som kraftigt sprutas mot pannlampan.
IPX7 – Skyddad mot vatten när pannlampan är tillfälligt nedsänkt i vatten. Klarar ett snabbt dopp i sjön.

ATEX

ATEX-direktivet är EU-direktiv som behandlar utrustningar och arbetsmiljö i områden där det finns risk för explosionsfarliga blandningar. Detta påverkar kraven på elektrisk utrustning för användning i potentiellt explosiva områden.

ATEX omfattar ett brett område. Det kan vara energibolag med fastbränsle, oljebränsle och/eller naturgas, snickerier, jordbruk, lackeringsföretag, pulver- och kemihantering i olika former, bensinstationer, kvarnar, skolor (kemisalar), restauranger som hanterar gasol eller annan brandfarlig gas/vätska, petrokemisk industri och andra känsliga miljöer.
ATEX-direktivet (94/9/EG) föreskriver att tillverkare ENDAST får leverera på rätt sätt certifierad elektrisk utrustning för användning i potentiellt explosiva områden. Från arbetarnas sida finns det ännu ett ATEX-direktiv (99/92/EG) som föreskriver kraven för att förbättra säkerhet och hälsoskydd för arbetare som potentiellt befinner sig i risk för explosiva atmosfärer. Båda direktiven är obligatoriska. Riskområdena indelas i zoner, zon 0 och 20, zon 1 och 21, och zon 2 och 22, beroende på risknivå. I respektive zon får endast utrustningskategori 1, 2 och 3 finnas enligt följande:

Zon 0 och 20 endast utrustningskategori 1
Zon 1 och 21 utrustningskategori 1 eller 2
Zon 2 och 22 utrustningskategori 1, 2 eller 3

Hållare

Det finns flera olika typer av hållare till pannlampan. Hållare för att fästa pannlampan på ett cykelstyre. En annan hållare finns för att använda pannlampan på cykelhjälmen.

Filter

Filtersats att sätta framför linsen på pannlampan gör att du kan få ett färgat sken. Röd för att bevara ditt eget mörkerseende och grön stör inte mörkerseendet eller skrämmer viltet.

Tillbehör

Generellt är att tillbehör är framtagna av respektive tillverkare och ofta endast passar till deras egna ficklampor.

Tillverkare

Lupine

Det är Lupines mål att producera de mest kraftfulla och bästa pannlamporna i världen. Det är bara, tack vare lång erfarenhet inom design, mjukvaruutveckling, sofistikerade tillverkningsprocesser och komplext montage för hand, på huvudkontoret i Neumarkt, Tyskland, Lupine kan erbjuda en sådan hög kvalitet och hållbara och kraftfulla produkter. Lupine har ett systemtänk i allt de gör. Det innebär att många tillbehör passar till olika typer av pannlampor. Ett brett tillbehörssortiment finns också till Lupine.

Lupine system

Lupine eftersträvar att så många enskilda produkter som möjligt ska fungera tillsammans.

Grundpaket pannlampa

I grundpaketet ingår lamphuvud, huvudställning, batteri, batteriladdare, kabel. (exakt vad varje grundpaket innehåller framgår av beskrivningen av varje vara). Till detta grundpaket kan du komplettera med fäste för montering på cykelstyret, eller ett hjälmfäste så har du en komplett hjälmlampa.

Betty-serien

Lupines flaggskepp nr 1. Extrem pannlampa med 7 st led. Huvudställning Pro eller std. Laddningsbart batteri, som finns i flera olika storlekar. Kan styras med fjärrkontroll via Bluetooth. En mängd olika ljuslägen. Tillbehör finns så att du kan använda den till cykel eller hjälmlampa.

Wilma-serien

Proffspannlampa med 4 st led. Huvudställning Pro eller standard. Laddningsbart batteri, som finns i flera olika storlekar. En mängd olika ljuslägen. Vissa modeller kan styras med fjärrkontroll via Bluetooth. Tillbehör finns så att du kan använda den till cykel eller hjälmlampa.

Blika-serien

Pannlampan för alla dina äventyr. Det finns ljus för löpning, ljus för klättring, ljus för cykling och för jakt. Massiva 2100 lumen, olika spridningsvinklar på ljuset, rött eller grönt ljus, ett skönt läsljus och det helt nya FrontClick-systemet gör Lupine Blika till en mycket mångsidig pannlampa. Mängder med alternativ angående batterier, huvudställning etc.

Piko-serien

Proffspannlampa med 2 st led. Huvudställning Pro eller standard. Laddningsbart batteri, som finns i flera olika storlekar. En mängd olika ljuslägen. Vissa modeller kan styras med fjärrkontroll via Bluetooth. Tillbehör finns så att du kan använda den till cykel eller hjälmlampa.

NEO-serien

Proffspannlampa med 1 st led. Huvudställning Pro eller standard. Laddningsbart batteri, som finns i flera olika storlekar. Flera olika ljuslägen. Tillbehör finns så att du kan använda den till cykel eller hjälmlampa.

Ledlenser

Ledlenser är en av de större tillverkarna av pannlampor och dom har flera serier av pannlampor. Ledlenser har pannlampor som passar från allroundanvändaren till eftersökslampor.

H-serien

H-serien är Ledlensers mest populära pannlampserie. Pannlampor för dig som behöver en enkel pannlampa med bra prestanda. Men det finns också pannlampor för dig som ställer höga krav. Batterihållare i nacken. Pannlamporna i H-serien har fokusering, utom den minsta. Det finns lampor både med laddningsbara batterier och engångsbatterier.

MH-serien

En ljusstark pannlampa. Den laddas USB 3.0 laddningssystem för bekväm laddning. Perfekt pannlampa för jägare, fiskare, vandrare.

EXH8-serien

Pannlampa Ledlenser EXH8 är en robust säkerhetsficklampa godkänd för ATEX zon 0/20. Det innebär att du kan använda den inom ATEX zonerna 0 för gas och 20 för damm.

Peli

Peli har under mer än 30 år byggt upp ett rykte som tillverkare av världens mest slitstarka, lysande och ATEX säkerhetscertifierade pannlampor. Under årens gång har Peli tagit emot bekräftelser på detta från brandmän, industriarbetare, polismän och militären, som alla varit mycket nöjda med deras produkters prestationsförmåga. De har kunnat fokusera på deras jobb att rädda liv, även deras egna, tack vare Peli lampornas fantastiska prestationsförmåga i kritiska situationer. 

Suprabeam

Suprabeam bildades 2001 och är ett Danskt bolag som designer och distribuerar innovativa LED pannlampor av högsta kvalitet med inriktning på yrkesfolk och outdoor användning. SUPRABEAM skapar innovativa high-end ljuslösningar för den krävande professionella marknaden genom att kombinera yrkesskicklighet, hantverk med den senaste teknologin. Mångfalden i SUPRABEAMs produktportfölj visar den målmedvetna satsningen på att förse dig med rätt verktyg för att kunna fullfölja dina arbetsuppgifter på bästa möjliga sätt. Målet är att bibehålla positionen som marknadsledare genom en marknadsorienterade produktutveckling, extrem kvalitetskontroll och den absolut bästa eftermarknadsservicen.

S2-serien

Pannlampa Suprabeam S-serie finns i flera modeller och är det perfekta valet för ett proffs som söker en högkvalitativ pannlampa. Batterier inbyggda i lamphuvudet och bra prestanda. Både med alkaliska batterier och laddningsbara.

 V3 och V4-serien

Pannlampa med låg vikt och mycket bra prestanda. Pannlamporna är designade för lätt vikt och maximal komfort. Utrustad med elektroniskt kontrollsystem med dimmer och minnesfunktion. Alla Suprabeam V pannlampor är gjorda av High Strength Aluminium, som är anodiserad i Suprabeam-grått.

Mareld (Mila)

Mareld tillverkar pannlampor för sport och yrkesfolk hette tidigare Mila. Pannlamporna har ett brett användningsområde av högsta kvalitet.
Marelds pannlampor finns i en mängd olika modeller för att just passa ditt behov. 
Marelds har marknadens mest innovativa hjälm- och pannlampor för sport och yrkesfolk.
Pannlampor med brett användningsområde med fokus på kvalitet, teknik och design.
Mareld pannlampor är rätt val för dig som vill ha en problemfri belysning med hög kvalitet på lampor, batteri och laddare.

LedX

LEDX är ett företag i Målsryd, Borås. LEDX har utvecklat pannlampor sedan 2009 och tillverkat marknadens bäst lysande pannlampor. LEDX pannlampor är Svensktillverkade och utvecklade tillsammans med orienterare, men har förutom orinterare blivit mycket populära av jägare, skidåkare, enduroåkare, MTB, ja alla som behöver bra ljus i mörker.
Signum för LEDX pannlampa är att du får ett ljus med ljuskägla i närområdet och en smalare ljuskägla som når riktigt långt.

Snook 2000 x-pand

LEDX minsting ger nu ett ljus på 2000 lumen, med både bra bredd och längd.

Mamba 4000 x-pand

Mamba lite mer ljus, 4000 lumen, med närljus som lyser ända ut i periferin, men ändå med bibehållen längd på fjärrljuset. Ingen annan lampa i klassen kan mäta sig med Mamba när det gäller att ge ett bländfritt starkt närljus/kartljus och ändå nå långt.

Cobra 6500 x-pand

Ljuset från pannlampan är inte bara starkt – utan framförallt – den ger det mest optimala ljuset. Den unika linstekniken, där 8 st linser har olika ljusbilder, från vidvinkel till att lysa mycket långt, gör att alla linserna tillsammans, ger pannlampan en oerhörd jämn ljusbild, som börjar vid fötterna och i slutar i periferin flera hundra meter framåt. Det är som att rulla ut en matta av ljus framför fötterna. Perfekt för enduroåkare som vill koppla lampan direkt till cykelns elnät via vår nya kabel med skydd för överspänning och kortslutning.

Vilken pannlampa ska du köpa?

Det är många aspekter att tänka på när du ska köpa en pannlampa. Vad ska du använda pannlampan till, hur ska du använda pannlampan, när ska du använda pannlampan, var ska du använda pannlampan och vad får pannlampan kosta.

Vad ska du använda pannlampan till

Det är viktigt att du frågar dig själv vad du ska använda pannlampan till, behöver du några tillbehör som ska passa till pannlampan. Vilken räckvidd ska den ha, hur långt ska den kunna lysa? Hur mycket ljusflöde behöver jag?  Ska pannlampan kunna fokuseras eller räcker det med en pannlampa utan fokus? Hur lång brinntid behöver jag?

Hur ska du använda pannlampan

Ska du orientera eller ska det vara en reservlampa. Vilken typ av huvudställning behöver du.

När ska du använda pannlampan

Är pannlampan till för privat användning eller ska du använda den i ditt jobb? Kommer du bara använda pannlampan någon gång per år? Ska den användas väldigt ofta är laddningsbara batterier att föredra, annars räcker det med engångsbatterier.

Var ska du använda pannlampan

Ska du använda pannlampan där det inte finns möjlighet att ladda batterier? Ska du använda pannlampan i explosiva miljöer? Finns risk att den kan ramla i vattnet?

Vad får pannlampan kosta?

Som vi skrev inledningsvis så får man det man betalar för. Här är en viktig aspekt vilken garanti som lämnas på pannlampan.

Sammanfattning

Förmodligen kan inte en pannlampa uppfylla alla dina önskemål. Vi har i den här köpguiden beskrivit uppbyggnad och egenskaper av de pannlampor som finns på proffslampor.

Du kan här se hela vårt sortiment av pannlampor och läsa vidare om varje pannlampa, för att hitta just den pannlampan som passar ditt behov. Har du frågor är du välkommen att maila info@proffslampor.se