Köpguide LEDX

Står du inför valet att köpa en ny LEDX pannlampa? Kanske ska du köpa din första LEDX? Eller så är du bara intresserad av vad som gör LEDX till en bra pannlampa? Hur som helst så har du kommit rätt, här ska vi guida dig genom lumen och ljusspridning.

När man ska köpa en pannlampa är det viktigt att den uppfyller de krav man har. Det kan vara starkt ljus, skön passform, att den är lätt, att den går att montera på cykel eller att den tål riktigt tuffa tag.

Ljusstyrka

Många stirrar sig blinda på antalet lumen, detta är ofta en teoretisk siffra som visar hur mycket ljus som lysdioderna levererar vid lampans uteffekt. Dessvärre blir siffran aldrig helt perfekt och det faktiska antalet lumen som kommer ut ur lampan är i princip alltid färre. Som tur är skiljer det hos de stora tillverkarna ungefär lika mycket.

Ljusspridning

Något som är minst lika viktigt är spridningen på ljuset. Det hjälper inte om du har en ljus punkt i mitten av synfältet som dansar runt vartefter du rör huvudet. Det mänskliga ögat ser nästan 90° på vardera sidan och ca 68° i höjdled. Det betyder att du behöver ha ljus i hela det synfältet för att inte bli bländad av en för ljus punkt i mitten. En stor spridningsvinkel underlättar t.ex. vid löpning och orientering eftersom man då inte behöver springa med huvudet riktat nedåt för att se var man sätter fötterna. LEDX använder i sina pannlampor flera olika linser för att uppnå detta, t.ex. har vi på Cobra 5500 en reflektor som sprider ljuset närmare 80° och en rektangulär lins för att sprida mer i sidled.

Passform huvudställning

En pannlampa måste sitta skönt på huvudet och framförallt sitta still. Lampan får enbart följa huvudets rörelser och inte glida runt eller hoppa upp och ner i fästet. Huvudställningen ska inte heller skava eller trycka för hårt på något ställe. Den ska också gå att justera lätt så man kan ändra storlek efter om man har mössa på eller inte. Självklart måste man också kunna ha tofs.

Orientering, cykel eller skidåkning

Ibland vill man använda sin pannlampa till något som den inte var köpt för eller så planerar man för att t.ex. både åka skidor, cykla mountainbike eller springa orientering. Oavsett så gäller det att pannlampan är flexibel, har flera användningsområden och kan monteras på andra saker än huvudet. Tips på vad pannlampan kan användas till är exempelvis att ha på cykeln/huvudet istället för cykellampa fram, jaga mördarsniglar på kvällen eller att gå med inomhus om strömmen gått.

Elitaktiv

Om du är elitaktiv inom en idrott eller bara väldigt seriös med det du gör vill du såklart att din pannlampa ska kännas tålig, säker och framförallt lätt. Som orienterare vill man inte ha för mycket vikt på huvudet och framförallt vill du inte känna av den vikten.

LEDX pannlampor

LEDX har tre modeller att välja mellan. Allt för du ska kunna hitta den lampan som bäst fyller dina behov. Alla lampor är utvecklade av orienterare i samarbete med andra idrottare till exempel inom längdskidåkning och mountainbikecykling. T.ex. sitter pannlampan så nära pannan som möjligt för att den ska kännas stabil på huvudet, LEDX har ett elektroniksystem som har en oerhört hög verkningsgrad (nästan 96%) och LEDX pannlampa går att använda till nästan allt.

Vill du veta vilken av LEDX pannlampor du ska välja kan du se vilka användningsområden som passar bäst för varje lampa.

Användningsområden

  ----------Val av LEDX lampa ----------
 
Användningsområden COBRA
MAMBA
SNOK  
Draghundsport Bästa Bra Bra  
Eftersök av vilt Bästa Bästa Bra  
Eftersök försvunna människor Bra Bästa Bra  
Enduro Bästa      
Fiske Bra Bra Bästa  
Fjällvandring   Bra Bästa  
Friåkning skidor Bästa Bra Bra  
Golf   Bra Bästa  
Grottforskning   Bästa Bra  
Kajak Bra Bästa Bästa  
hundpromenad   Bra Bästa  
Inlines Bra Bästa Bästa  
Jaga mördarsniglar   Bra Bästa  
Klättring   Bästa Bästa  
Ledningsröjning Bästa Bästa Bra  
Långfärdsskridsko Bästa Bra Bra  
Längdskidåkning Bra Bästa Bästa  
Löpning stig, väg Bra Bästa Bästa  
Meka med bilar, mc   Bra Bästa  
Mountainbikecykling hjälmmontering Bra Bästa Bra  
Mountainbikecykling styrmontering Bästa Bästa Bra  
Multisport Bästa Bra Bra  
Orientering nybörjare   Bra Bästa  
Orientering Bästa Bra Bra  
Rullskidor   Bra Bästa  
Skogsarbete Bra Bästa Bästa  
Skoteråkning Bästa Bra