Ficklampa - köpguide

Vad ska man tänka på när man köper en ficklampa? Det första du ska tänka på är vad du ska använda ficklampan till. Vi har därför sammanställt en köpguide över information och tips gällande funktion, ekonomi och hållbarhet samt övrig information som kan vara bra att veta när du ska köpa en ny ficklampa.

Köpguide Ficklampor


Ute på marknaden idag finns en uppsjö med ficklampor i olika prisklasser, men det ligger något i begreppet att man får det man betalar för. Vi är övertygade om att kvalitet lönar sig eftersom det inte är ekonomiskt att behöva köpa en nya ficklampor hela tiden. Utöver att en riktig ficklampa håller längre, fungerar den också bättre och du får ett bättre nytta av den. Att lägga lite mer pengar på en bra eller ett par bra ficklampor från början och därmed inte behöva köpa nya hela tiden, det tycker vi är ekonomi och ett vettigt resonemang.

Ficklamporna som du hittar hos oss är ficklampor med kvalitet som håller måttet och vi har ett stort urval av ficklampor i flera olika prisklasser. Vi hjälper dig att hitta rätt ficklampa för dig.

Led lampor är idag en självklarhet – hos oss kan du inte köpa något annat!

Material

De flesta ficklamporna idag tillverkas i flygplansaluminium, exakt vilken legering som används specificeras inte av tillverkarna, men flygplansaluminium används för att det är värmetåligt och starkt. Ficklampor kan också vara tillverkade av polymer (plast) som är korrosionssäker, beständig mot höga temperaturer och starka.

Reflektorn

Reflektorn är en mycket viktig del i en ficklampa, för att spegla ljuset från leden och att förstärka ljuset. Tillverkarna utvecklar reflektorn på olika sätt, men syftet är att göra ljusbilden homogenare och att ljusfördelningen optimeras. 

Linsen

På samma sätt som reflektorn utvecklas linserna olika beroende på tillverkare eftersom linsen är en kombination, tillsammans med reflektorn.

Brytarens placering och funktion

Brytarens placering baktill på ficklampan eller på sidan av ficklampan. Utvecklingen går mot att de flesta tillverkarna placerar brytaren baktill på ficklampan. När brytaren sitter på sidan av lampan är den något lättare att hantera men är mer oskyddad. Den vanligaste brytartypen är tryckbrytare, men det finns även brytare som man skjuter fram och tillbaka, då placerad på sidan av ficklampan.

Köpguide brytare ficklampor


Med den nya teknikutvecklingen av ficklampor där många funktioner är inbyggda i ficklampan, har brytarknappen fått utökad funktion, att inte endast vara en av/på knapp, utan funktionerna styrs med hjälp av brytarknappen.

Fokuseringssystem

En ficklampa med fokus kan ljuset ändras så att du får en bred ljusstråle närma dig eller en smalare ljusstråle som då lyser längre bort. Det finns också ficklampor där du inte kan fokusera ljuset alls.

Vridfokus

Det finns olika fokuseringssystem, ett är att man vrider lamphuvudet fram och tillbaka. Det kräver att du kan använda båda händerna när du ska fokusera ficklampan.

Skjutfokus

Det andra sättet är att man skjuter lamphuvudet fram och tillbaka, det klarar man oftast med en hand. Vissa ficklampor har en låsning, där du vrider ljushuvudet när du uppnått det fokus du vill ha.

Inget fokus

Ficklampor som saknar fokuseringssystem klarar oftast en högre klassning mot vatten och damm. Säkerhetsklassade ATEX har inget fokussystem. Inte dyklampor heller. Utöver dessa lampor så saknas fokuseringssystem på enklare ficklampor.

Ljusflöde

Lumen är ett mått på ljusflöde och beskriver hur mycket ljus ficklampan totalt avger i alla riktningar. Eftersom det är det totala ljuset i alla riktningar som mäts, kan det i vissa fall vara missvisande att helt förlita sig på lumen. Vissa tillverkare räknar ut det teoretiska värdet, medan andra anger det ljus som lampan avger (ANSI FL1). Candela är en måttenhet för ljusintensiteten, d.v.s. effekt som avges av en ljuskälla i en viss riktning.

Brinntid

Hur länge kan du använda din ficklampa med en uppsättning batterier eller hur länge de uppladdningsbara batterierna räcker tills det är dags att ladda dom igen. Här finns oftast en förklaring från tillverkaren hur man har mätt de uppgifter som finns.

Räckvidd

Anger i meter hur långt lyser lampan.

Vikt och storlek

Viktigt om du ska använda lampan utomhus och bära den mycket. Ska den ligga mycket i packningen och endast användas vid få tillfällen. Ska du kunna ha den i fickan.

Batterier

Olika typer av batterier används för att förse ficklampan med ström. Det finns laddningsbara (sekundära) eller engångsbatterier.
Det är viktigt att batteriet ansluts polriktigt till ficklampan. När batteribyte sker i en ficklampa med flera batterier bör du byta samtliga batterier på en gång och helst bara använda nya, alternativt fulladdade, batterier av samma typ, märke och styrka. Om du inte ska använda ficklampan på en tid, ta ur batterierna från ficklampan. Detta för att förhindra läckage, som kan skada såväl batteriet som ficklampan och miljön. Alla batterier har en viss självurladdning, varför de så småningom tar slut, även om de inte är inkopplade till ficklampan. Förbrukade batterier klassas i Sverige som farligt avfall och uttjänade batterier ska därför inte slängas bland hushållssoporna, utan samlas in enligt kommunens bestämmelser.

Alkaliska batterier

IEC

ANSI

Spänning V

Kapacitet

Anmärkning

LR03

AAA

1.5

250 -1200

Vanligaste typen

LR6

AA

1.5

1800 - 2600

Små stavlampor

Lr14

C

1.5

4000 – 8000

Ovanlig

LR20

D

1.5

1200 - 18000

Stora ficklampor

 

Laddningsbara batterier

Nickelmetallhydridbatteri förkortat NiMH, är en typ av återuppladdningsbart batteri. Konstruktionen hos ett NiMH-batteri liknar ett nickel-kadmium batteri (NiCd). Båda batterierna ser väldigt lika ut och ger en spänning av ungefär 1.2 volt. Ett NiMH-batteri har cirka 50 % längre driftstid än ett motsvarande NiCd-batteri. NiMH-batteri är också mer miljövänligt än NiCd-batteriet. En annan fördel för NiMH är lägre vikt per cell. Nackdelen med NiMH är att den snabbt självurladdas, takten är cirka 10 % första dygnet och sedan ungefär 1,5 % per dygn. Det utgör också en större risk för brand att ladda ett NiMH-batteri än ett NiCd-batteri eftersom temperaturen blir högre vid laddning. Det finns nya typer av NiMH-batterier med 10 % självurladdning per år vilket betyder att kapaciteten kan ligga på 70-85 % beroende på tillverkare och modell.

Nickelkadmium förkortat NiCd är en typ av återuppladdningsbart batteri liknande NiMH. Spänning 1.2 V.

Litiumjonbatteri förkortat Li-Ion. Lijonbatteri är mer skonsam för miljön och ersätter mer och mer nickelmetallhydridbatterierna.

Safety Ytrion Cell, ny power-modul framtagen av Ledlenser. Säkrare energiceller än litiumjonbatterier och betydligt lättare än nickelmetallhydridbatterier.

Laddningsstationer

Uppladdningsbara batterier laddas på olika sätt.

Genom att batterierna sitter kvar i ficklampan och sätts i en laddningsstation, eller att en anslutningssladd ansluts till ficklampan (oftast via mini-USB uttag). Det är ett enkelt och snabbt sätt att alltid ha fulladdade batterier.

Köpguide Ficklampor

För vissa ficklampor krävs att du tar ut batterierna och laddar dem i en separat laddningsstation. Fördelen med det systemet är att du kan ha flera uppsättningar batterier för att snabbt byta batterier till fulladdade i ficklampan.

Laddningskällor via eluttaget, via datorn (USB-anslutning) eller via 12 – 24 Volt uttag i bilen eller båten.

Klassningar

Det är inte alltid som klassning anges för ficklampan från tillverkaren, med de viktigaste klassningarna är IP och ATEX.

Vattentålighet

Ska du bara använda ficklampan inomhus är detta inte så viktigt. Det är framförallt om du ska använda ficklampan utomhus som detta är viktigt.

IP (Ingress Protection) Intrångsskyddsklassificeringar specificerar det miljöskydd som kapslingen på ficklampan tillhandahåller. IP-klassificeringen har normalt två tal (IPXX). Det första talet representerar skydd mot fasta föremål eller material (damm), medan det andra talet står för skydd mot vätskor (vatten). Skydd mot inträngande vatten. Inget vatten får tränga in i en sådan mängd eller på ett sådant ställe att tillfredsställande drift påverkas eller säkerheten äventyras av ficklampan.

IPX4 – Skyddad mot vatten som strilar mot ficklampan. Ficklampan klarar normalt regn.
IPX5 – Skyddad mot vatten som sprutas mot ficklampan.
IPX6 - Skyddad mot vatten som kraftigt sprutas mot ficklampan.
IPX7 – Skyddad mot vatten när ficklampan är tillfälligt nedsänkt i vatten. Klarar ett snabbt dopp i sjön.
IPX8 – Skyddad mot vatten när ficklampan är kontinuerligt nedsänkt i vatten.

ATEX

ATEX-direktivet är EU-direktiv som behandlar utrustningar och arbetsmiljö i områden där det finns risk för explosionsfarliga blandningar. Detta påverkar kraven på elektrisk utrustning för användning i potentiellt explosiva områden.

Köpguide ATEX ficklampor

ATEX omfattar ett brett område. Det kan vara energibolag med fastbränsle, oljebränsle och/eller naturgas, snickerier, jordbruk, lackeringsföretag, pulver- och kemihantering i olika former, bensinstationer, kvarnar, skolor (kemisalar), restauranger som hanterar gasol eller annan brandfarlig gas/vätska, petrokemisk industri och andra känsliga miljöer.
ATEX-direktivet (94/9/EG) föreskriver att tillverkare ENDAST får leverera på rätt sätt certifierad elektrisk utrustning för användning i potentiellt explosiva områden. Från arbetarnas sida finns det ännu ett ATEX-direktiv (99/92/EG) som föreskriver kraven för att förbättra säkerhet och hälsoskydd för arbetare som potentiellt befinner sig i risk för explosiva atmosfärer. Båda direktiven är obligatoriska. Riskområdena indelas i zoner, zon 0 och 20, zon 1 och 21, och zon 2 och 22, beroende på risknivå. I respektive zon får endast utrustningskategori 1, 2 och 3 finnas enligt följande:

Zon 0 och 20 endast utrustningskategori 1
Zon 1 och 21 utrustningskategori 1 eller 2
Zon 2 och 22 utrustningskategori 1, 2 eller 3

Hur bär jag min ficklampa när jag inte använder den

Till ficklampan medföljer ofta ett hölster för att du ska kunna bära ficklampan i ett bälte. Det finns olika typer av hölster, ett öppet vilket underlättar om du ofta använder ficklampan och vill sätta tillbaka den efter användning. Ett med lock som bättre skyddar ficklampan och minskar risken att den ramlar ur hölstret. Hölstret skyddar också lampan när du inte använder den. En ny typ av hölster har kommit från Ledlenser som kallas Intelligent Clip där du sätter lampan i ett öppet fäste och kan sätta Intelligent Clip i bältet. Lampan kan vridas så att du inte behöver lossa ficklampan från fästet eller bältet.

Köpguide Ficklampor

Handledsrem är en enkel rem som sätts i en ögla baktill på ficklampan som du kan bära ficklampan. Kräver att ficklampan är liten och lätt. Handledsremmen är också ett extra skydd när du använder ficklampan så att du inte tappar den. Till vissa ficklampor finns en rem avsedd att bära ficklampan runt halsen, vilket är praktisk då man alltid vet var man har ficklampan.

Hållare och fästen

Det finns flera olika typer av hållare till ficklampan. Hållare för att fästa ficklampan på ett cykelstyre, viktigt att tänka på är att det ska vara enkelt att fästa och ta bort ficklampan på hållaren på grund av stöldrisken när du parkerar cykeln. Universalhållare för tältstången så att man kan använda ficklampan som belysning i tältet. Hållare för att fästa ficklampan på geväret eller kikarsiktet, vid eftersöksjakt.

Köpguide Ficklampor

Koner

Signalkon i orange färg finns framtagna för vissa ficklampor. Signalkon till din ficklampa som gör att du har en mycket synlig nödsignal till ditt förfogande. För polis, ambulans, räddningstjänst, bilbärgare, bilassistansservice, och säkerhetspersonal, avger reflexionsfritt rött ljus för att ge uppmärksamhet. En ficklampa och signalkon bör finnas i varje bil.
Signalkonen är också av intresse för klarering av flygplan, god ljusfördelning, syns långt med extrem ljusstyrka.

Filter

Filtersats att sätta framför linsen på ficklampan gör att du kan få ett färgat sken. Röd för att bevara ditt eget mörkerseende och grön stör inte mörkerseendet eller skrämmer viltet. Det finns också filter som är inbyggda i ett specialhölster vilket gör att du inte behöver ta ut ficklampan när du använder den.

Tillbehör

Generellt är att tillbehör är framtagna av respektive tillverkare och ofta endast passar till deras egna ficklampor.

Tillverkare

Ledlenser

Ledlenser är en av de större tillverkarna av ficklampor och dom har ett genomgående gediget sortiment med många olika serier av ficklampor och många tillbehör. Ledlenser har verkligen ficklampor som passar till alla behov, från den enkla reservlampan till den mest avancerade för sjöräddning, militär och polis.

P-serien

P-serien är Ledlensers mest populära och framgångsrika ficklampserie. Ficklampor för dig som behöver en enkel ficklampa med mycket prestanda. Men också för dig som ställer mycket höga krav. Alla ficklamporna i P-serien har fokusering, det finns lampor både med laddningsbara batterier och engångsbatterier. Till P-serien finns ett rikt utbud av tillbehör.

X-serien

Serie för dig som har behov av mycket ljus. Ledlensers flaggskepp hittar du i X-serien. Alla X-seriens ficklampor har mer än 1 led. Finns både med laddningsbara batterier och engångsbatterier. Lampor med Safety Ytrion cell hittar du här.

M-serien

Du som söker ficklampa med många funktioner hittar dem i M-serien. Alla lamporna har naturligtvis fokus, många ljusprogram och energisparfunktioner. Ficklamporna är försedda med automatik för SOS, strobe, etc. Det finns lampor både med laddningsbara batterier och engångsbatterier.

T-serien

Ficklampor med fokus. Ficklampor med engångsbatterier. Till T-serien finns många tillbehör. Näst efter P-serien är T-serien Ledlensers populära utbud av standarficklampor.

MT-serien

Ficklampor som är den perfekta följeslagaren för varje jakt, fiske och campingresa. Ficklampor för dig som vistas mycket ute i naturen.

EX-serien

Säkerhetsficklampor godkänd för ATEX zon 0/20. Det innebär att du kan använda den inom ATEX zonerna 0 för gas och 20 för damm.

Lupine

Det är Lupines mål att producera de mest kraftfulla och bästa ficklamporna i världen. Det är bara, tack vare lång erfarenhet inom design, mjukvaruutveckling, sofistikerade tillverkningsprocesser och komplext montage för hand, på huvudkontoret i Neumarkt, Tyskland, Lupine kan erbjuda en sådan hög kvalitet och hållbara och kraftfulla produkter. Lupine har ett systemtänk i allt de gör. Det innebär att många tillbehör passar till olika typer av lampor. Ett brett tillbehörssortiment finns också att finna hos Lupine.

Betty-serien

Runda ficklampor med 7 st led. Proffsficklampor utöver det mesta. Laddningsbart batteri.

Piko-serien

Platta ficklampor med 2 st led. Till Pikoserien finns tillbehör för cykeln. Laddningsbart batteri.

Peli

Under mer än 30 år har Peli byggt upp ett rykte som tillverkare av världens mest slitstarka, lysande och ATEX säkerhetscertifierade ficklampor. Under årens gång har Peli tagit emot bekräftelser på detta från brandmän, industriarbetare, polismän och militären, som alla var mycket nöjda med deras produkters prestationsförmåga. De har kunnat fokusera på deras jobb att rädda liv, även deras egna, tack vare Peli lampornas fantastiska prestationsförmåga i kritiska situationer. 

Suprabeam

SUPRABEAM bildades 2001 och är ett Danskt bolag som designer och distribuerar innovativa LED ficklampor och pannlampor av högsta kvalitet med inriktning på yrkesfolk och outdoor användning. SUPRABEAM skapar innovativa high-end ljuslösningar för den krävande professionella marknaden genom att kombinera yrkesskicklighet, hantverk med den senaste teknologin. Mångfalden i SUPRABEAMs produktportfölj visar den målmedvetna satsningen på att förse dig med rätt
verktyg för att kunna fullfölja dina arbetsuppgifter på bästa möjliga sätt. Målet är att bibehålla positionen som marknadsledare genom en marknadsorienterade
produktutveckling, extrem kvalitetskontroll och den absolut bästa eftermarknadsservicen.

Vilken ficklampa ska du köpa?

Det är många aspekter att tänka på när du ska köpa en ficklampa. Vad ska du använda ficklampan till, hur ska du använda ficklampan, när ska du använda ficklampan, var ska du använda ficklampan och vad får ficklampan kosta.

Vad ska du använda ficklampan till

Det är viktigt att du frågar dig själv vad du ska använda ficklampan till, behöver du några tillbehör som ska passa till ficklampan. Vilken räckvidd ska den ha, hur långt ska den kunna lysa? Hur mycket ljusflöde behöver jag?  Ska ficklampan kunna fokuseras eller räcker det med en ficklampa utan fokus? Hur lång brinntid behöver jag?

Hur ska du använda ficklampan

Ska den ha en säkerhetsfunktion (SOS-funktion) när du är ute i naturen? Ska du kunna använda strobe-funktion mot t. ex en inkräktare?

När ska du använda ficklampan

Är ficklampan till för privat användning eller ska du använda den i ditt jobb? Kommer du bara använda ficklampan någon gång per år? Ska den användas väldigt ofta är laddningsbara batterier att föredra, annars räcker det med engångsbatterier.

Var ska du använda ficklampan

Ska du använda ficklampan där det inte finns möjlighet att ladda batterier? Ska du använda ficklampan i explosiva miljöer? Finns risk att den kan ramla i vattnet? Ska du använda den i vatten?

Vad får ficklampan kosta?

Som vi skrev inledningsvis så får man det man betalar för. Här är en viktig aspekt vilken garanti som lämnas på ficklampan.

Sammanfattning

Förmodligen kan inte en ficklampa uppfylla alla dina önskemål. Vi har i den här köpguiden beskrivit uppbyggnad och egenskaper av de ficklampor som finns på proffslampor.

Du kan här se hela vårt sortiment av ficklampor och läsa vidare om varje ficklampa, för att hitta just den ficklampan som passar ditt behov. Har du frågor är du välkommen att maila info@proffslampor.se